Te voltál már disznóvágáson? Megmutatjuk, milyen!

Régen szinte minden háznál vágtak disznót, ma már egyre kevesebb helyen találozhatunk ezzel a hagyományunkkal, de szerencsére még nem tűnt el teljesen. Sőt! Szinte reneszánszát éli, és mióta nem a túlélés eszközeként, hanem rekreációs célú hagyományőrzésként tekintünk rá újra divatba jött.

A tél a disznóvágások ideje. Olvassátok el a mi történetünket a kezdetekről, amikor az első malacunkat vágtuk le és idézzük fel a régmúlt hagyományait, hiedelmeit.

Na de mit kezdesz magaddal, ha a városból kiköltözve le kell vágnod a meghízott disznódat?

„Dezsőnek meg kell halnia” mondta Pelikán József gátőr a Tanú c. filmben. A kezdetektől fogva tudtuk, hogy nálunk is lehangzik majd e gyászos mondat…

Annyi módosítással, hogy Miloskának meg kell halnia. Ennek az a magyarázata, hogy Dezsőt (többen még ma is így ismerik első nevelt malacunkat) a román kőművesünk átkeresztelte Milosevicsre, a tyúkok iránt mutatott agresszív viselkedése miatt. Mivel azért mégiscsak egy kedves jószág volt, ezért Miloska lett a beceneve.

December 15. volt a nagy nap, és bár nem szaporítom vele a szót, de elég nehezen sikerült egy böllért találni, aki nagy szakértelemmel segítette át szegényt a túlvilágra. Városi népekként nem sokat tudtunk a disznóvágásról, de jöttek barátok (szintén városiak) akik szívvel lélekkel segítettek. Így aztán, ha nem is zökkenőktől mentesen, de végül is Miloska átszellemülten lógott a garázsban, a rúdon; kolbász,szalámi, kenőmájas és disznósajt formájában. A szalonna és a sonka só-bundáját már fűszeres páclére cserélte, a finom májas és véres hurka a tepsibe, mélyhűtőbe került. Barátaink számára kóstolónak is került sok finomság. Régi hagyomány szerint ahány helyre adtak kóstolót, annyi helyről kaptak is vissza, így igen hosszú ideig friss disznóságokkal volt ellátva a család.

Tudtad milyen hagyománya volt régen a disznóölésnek?

„Szeptember elsejéről az iskolakezdés jut eszünkbe, noha ez a nap régen más szempontból is rendkívül fontos volt, ilyenkor kezdték el hizlalni a disznót a vágásra. Novemberben pedig, Disznóölő Szent Andráskor végre megkezdődött a parasztháztartások fénypontjának számító időszak: a disznóvágás ideje. Az adventi böjt előtt, de már a téli hideg beállta után került tehát sor a jeles eseményre, hiszen ilyenkor még lehetett húst enni és az időjárásnak köszönhetően attól sem kellett tartani, hogy az – hűtő hiányában – megromlik.

Bár a sok vér és belsőség láttán nem feltétlenül gondolnánk, a disznóölés mégis komoly, rituális esemény volt. Mint ilyenhez, előírások, tilalmak köthetők. Régen úgy tartották például, hogy tilos újholdkor disznót ölni, mert akkor férges lesz a hús. Másutt kedden, pénteken és vasárnap sem volt szabad, különben megromlik. A hiedelem szerint a disznó felvágásakor kacagni kell, így vastag lesz a szalonna.

Ha több zsírt akartak, olyankor kellett vágni, amikor a Göncölszekér és a Kaszáscsillag közel van egymáshoz, ha porhanyós húst, megkergették az állatot. A levágott disznó némely részét (így a Tamás napján vágott disznónak a háját) gyógyításhoz használták. Emellett fontos közösségi élmény is a disznóölés. Mindenkinek megvolt a maga feladata, amit pontos rend szerint hajtott végre, az erre az eseményre összehívott nagyobb társaság pedig a nap végén fáradtan, de jókedvűen és megelégedettséggel ült asztalhoz a tor elfogyasztásához. A tor szintén több egyszerű falatozásnál, a halálesetet követő étkezés az áldozati lakomák maradványa, melynek célja eredetileg a halott haragjának elkerülése, jóindulatának elnyerése volt.

A disznótoron a levágott állat húsából készített ételeket ették. Általában ez húsleves, húsos káposzta és a frissen kisült zsírban sütött fánk volt, de minél gazdagabb volt a háztartás, ez annál több elemmel bővülhetett.

(Forrás: http://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2013/11/19/regi-uj-kolbaszok. Kép: http://gyulaanno.hu/)

Tudtad hogy miért épp télen szokás disznót vágni?

A válasz roppant egyszerű, mert ilyenkor hideg van, így a hús is gyorsabban kihűl, és a legyektől sem kell tartani. Amikor télen melegebb az időjárás, akkor nem is szokták megtartani a disznóvágást.

Miért is olyan csodálatra méltó ez a hagyomány?

Az ipari hústermeléssel ellentétben, ilyen alkalomkor igyekeznek a disznó minden porcikáját felhasználni. Manapság már csak az igazán elhivatottak mossák ki a beleket, amit egyszerűbb a hentesnél tisztítva megvenni, de régen ez is természetes volt, és jellemzően az asszonyok és a gyerekek feladata volt. A porcos részek, és a bőr mennek a kocsonyába, a gyomorba a disznósajtot töltik, a sonkák és szalonnák alakításakor leeső hús és zsírdarabok pedig mennek a kolbászba.

És a titkos hozzávaló ami nélkül nem telhet el egy disznóvágás sem?

Igen, kedves olvasó jól gondolod, az bizony jóféle házi pálinka! Nemcsak a dolgos emberek kedvét javítja, de fel is melegíti őket a téli hidegben.

Idén nem készül nálatok jóféle házikolbász? Akkor a Négyházmajor csípős parasztkolbászt Neked találtuk ki!

Kedves Vásárlónk!

Technikai okok miatt átmenetileg nem tud rendelést leadni. Kérjük adja meg nevét, e-mail címét, hogy emlékeztetőt küldhessünk, amint újra online elérhetők termékeink.

Üdvözlettel,
Négyházmajor

Köszönjük érdeklődését. Amint újra elérhetők termékeink, jelentkezünk. Üdvözlettel, Négyházmajor csapata

Valamilyen hiba történt, kérjük próbálja újra.

Az itt megadott e-mail címet kizárólag értesítés küldése céljából fogjuk használni. Nem hírlevél feliratkozás.