Szedjünk bodzát!

Szereted a bodzaszörpöt és érdekel egy igazán jó recept? Érdekel hogy bodzaszörpön túl mit tudnál még készíteni a bodzából? Akkor a következő sorok neked szólnak!

Még van bodzavirág, így ha még nem szedtél, akkor javaslom, hogy ne hagyd ki! Nagyon jó dolgokat lehet vele csinálni, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Van aki belemártja palacsintatésztába és kisüti, de lehet levest, szörpöt, bort, ecetet mindenfélét készíteni belőle.

Én minden évben gyártok szörpöt és likőrt, ennek a kettőnek a receptjét osztom meg ebben a bejegyzésben.

 

Szörp: 

  • 3 l víz
  • 2 kg cukor
  • 20 db tenyérnyi bodzavirág
  • 5-6 db kezeletlen citrom
  • 4 dkg citromsav

 

Ez a mennyiség egy 5 literes befőttes üvegre elegendő mennyiség, a cukorszirupból valamennyi kimarad, mert nem fér bele mind az üvegbe, azt nyugodtan használhatjuk limonádéhoz a későbbiekben.

FONTOS! Csak kezeletlen citromot vásároljunk szörpgyártás céljából, mivel a deli gyümölcsöket különböző penészedésgátló szerekkel kezelik, amit nem lehet teljesen lemosni a héjról. A kezeletlen gyümölcsökkel elkerülhetjük hogy ezek a szerek beleoldódjanak a szörpbe.

A vízben feloldjuk a cukrot és a citromsavat, az üvegbe rétegesen helyezzük a virágokat és a citromkarikákat, majd felöntjük a cukorsziruppal.

2-3 nap állás után leszűrjük, jól kinyomkodjuk a virágokból és a citromokból a levet, felforraljuk, tiszta üvegekbe tesszük, és száraz dunsztba kidunsztoljuk. A száraz dunsztra tökéletesen megfelel egy hűtőtáska, de hagyományosan paplanok és párnák közé téve, jól bebugyolálva is kivitelezhető.

 

A bodza likőr is hasonlóképp készül, csak itt töményebb bodzaszörpöt kell készíteni.

Likőr: 

  • 2,5 dl víz
  • 400 g cukor
  • 5 db tenyérnyi bodzavirág
  • 4 db kezeletlen citrom (2 felszeletelve, 2 kifacsarva)
  • 1 l pálinka, vodka, vagy tiszta szesz

 

Egy széles szájú üvegbe kell rétegezni a bodzavirágokat, és 2 citromot karikára vágva. A másik két citromot ki kell facsarni, és hozzáönteni, a vízből és a cukorból főzött sziruphoz, majd az egész mehet a bodzára. 2-3 nap után ezt is le kell szűrni, jól kinyomkodni, üvegbe tölteni, és felönteni az alkohollal. 2-3 hét után érik össze kellőképpen, de minél tovább áll, annál finomabb lesz.

Ki ne szeretne ajándékba kapni egy házi készítésű bodzalikőrt vagy szörpöt?

 

 

A virágokat ki is lehet szárítani, télen nagyon finom gyógyteákhoz keverve. A bodza virága egyébként vértisztító, vízhajtó, hashajtó, és köhögéscsillapító hatású.

Bodzát soha ne szedjünk forgalmas utak mellett, mert a kipufogógázok nehézfém tartalmát a növények akkumulálhatják a szervezetükben, ami a virágban is megjelenhet. A virágokat igyekezzünk napfényes időben szedni, mert akkor sokkal intenzívebb az ízük, mint mondjuk egy eső után, ami lemossa a pollent a virágokról. A virágokat használat előtt nem szabad megmosni, igyekezzünk bogaraktól és tetvektől mentes virágokat választani.

Jó gyűjtögetést kívánok!

 

Orsi

Kedves Vásárlónk!

Technikai okok miatt átmenetileg nem tud rendelést leadni. Kérjük adja meg nevét, e-mail címét, hogy emlékeztetőt küldhessünk, amint újra online elérhetők termékeink.

Üdvözlettel,
Négyházmajor

Köszönjük érdeklődését. Amint újra elérhetők termékeink, jelentkezünk. Üdvözlettel, Négyházmajor csapata

Valamilyen hiba történt, kérjük próbálja újra.

Az itt megadott e-mail címet kizárólag értesítés küldése céljából fogjuk használni. Nem hírlevél feliratkozás.