Szedjünk bodzát!

Szereted a bodzaszörpöt és érdekel egy igazán jó recept? Érdekel hogy bodzaszörpön túl mit tudnál még készíteni a bodzából? Akkor a következő sorok neked szólnak!

Még van bodzavirág, így ha még nem szedtél, akkor javaslom, hogy ne hagyd ki! Nagyon jó dolgokat lehet vele csinálni, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Van aki belemártja palacsintatésztába és kisüti, de lehet levest, szörpöt, bort, ecetet mindenfélét készíteni belőle.

Én minden évben gyártok szörpöt és likőrt, ennek a kettőnek a receptjét osztom meg ebben a bejegyzésben.

 

Szörp: 

  • 3 l víz
  • 2 kg cukor
  • 20 db tenyérnyi bodzavirág
  • 5-6 db kezeletlen citrom
  • 4 dkg citromsav

 

Ez a mennyiség egy 5 literes befőttes üvegre elegendő mennyiség, a cukorszirupból valamennyi kimarad, mert nem fér bele mind az üvegbe, azt nyugodtan használhatjuk limonádéhoz a későbbiekben.

FONTOS! Csak kezeletlen citromot vásároljunk szörpgyártás céljából, mivel a deli gyümölcsöket különböző penészedésgátló szerekkel kezelik, amit nem lehet teljesen lemosni a héjról. A kezeletlen gyümölcsökkel elkerülhetjük hogy ezek a szerek beleoldódjanak a szörpbe.

A vízben feloldjuk a cukrot és a citromsavat, az üvegbe rétegesen helyezzük a virágokat és a citromkarikákat, majd felöntjük a cukorsziruppal.

2-3 nap állás után leszűrjük, jól kinyomkodjuk a virágokból és a citromokból a levet, felforraljuk, tiszta üvegekbe tesszük, és száraz dunsztba kidunsztoljuk. A száraz dunsztra tökéletesen megfelel egy hűtőtáska, de hagyományosan paplanok és párnák közé téve, jól bebugyolálva is kivitelezhető.

 

A bodza likőr is hasonlóképp készül, csak itt töményebb bodzaszörpöt kell készíteni.

Likőr: 

  • 2,5 dl víz
  • 400 g cukor
  • 5 db tenyérnyi bodzavirág
  • 4 db kezeletlen citrom (2 felszeletelve, 2 kifacsarva)
  • 1 l pálinka, vodka, vagy tiszta szesz

 

Egy széles szájú üvegbe kell rétegezni a bodzavirágokat, és 2 citromot karikára vágva. A másik két citromot ki kell facsarni, és hozzáönteni, a vízből és a cukorból főzött sziruphoz, majd az egész mehet a bodzára. 2-3 nap után ezt is le kell szűrni, jól kinyomkodni, üvegbe tölteni, és felönteni az alkohollal. 2-3 hét után érik össze kellőképpen, de minél tovább áll, annál finomabb lesz.

Ki ne szeretne ajándékba kapni egy házi készítésű bodzalikőrt vagy szörpöt?

 

 

A virágokat ki is lehet szárítani, télen nagyon finom gyógyteákhoz keverve. A bodza virága egyébként vértisztító, vízhajtó, hashajtó, és köhögéscsillapító hatású.

Bodzát soha ne szedjünk forgalmas utak mellett, mert a kipufogógázok nehézfém tartalmát a növények akkumulálhatják a szervezetükben, ami a virágban is megjelenhet. A virágokat igyekezzünk napfényes időben szedni, mert akkor sokkal intenzívebb az ízük, mint mondjuk egy eső után, ami lemossa a pollent a virágokról. A virágokat használat előtt nem szabad megmosni, igyekezzünk bogaraktól és tetvektől mentes virágokat választani.

Jó gyűjtögetést kívánok!

 

Orsi