Mindent a medvehagymáról

Ugyan, ki ír egy egész szakdolgozatot a medvehagymáról?

Hát én ? így született ez a cikk is a legfontosabb tudnivalókról a medvehagymával kapcsolatban. Áprilisban tombol a medvehagyma szezon, és mivel nem áll természetvédelmi oltalom alatt ezért bárki szabadon szedheti az erdőben 2 kg-ig. Legjelemzőbb elterjedési helye a Dunántúlon van, de találkozhatunk vele a Börzsönyben vagy a Bükkben is.

Mire használhatjuk a konyhában?

Jellegzetes íze miatt kedvelt fűszer és alapanyag a gasztronómiában, felhasználása meglehetősen széleskörű.
Fogyasztható salátaként, ízesítőként használható levesekhez, mártásokhoz, húsos ételekhez, esetleg sajtokhoz, sós süteményekhez.
Frissen csak rövid ideig tárolható, de jól eltartható hűtőszekrényben, szárítva, sóval, vagy olajjal eltéve, esetleg ecetes savanyítással.

Érdekességként megemlíthető a Mecsekben készített medvehagymás kecskesajt, amibe készítésekor friss medvehagyma leveleket aprítanak. Különlegességét ezen túl fokozza, hogy a kecskék takarmányában is megjelenik a medvehagyma ezáltal ún. „gyógytejből” készül a sajt. A medvehagyma baktérium és gombaölő hatásának köszönhetően a sajt tovább eltartható, és tovább megőrzi ízét.

Felhasználható továbbá medvehagyma pesto készítésére, mely hasonlóképpen készül mint a bazsalikomos pesto.

 

Mitől is olyan egészséges a medvehagyma?

A medvehagyma hatóanyagai közel megegyezőek a fokhagymáéval, amelyek a kéntartalmú vegyületek és ezek módosulatai. A medvehagymában található A, B1, B2, C és E, F  vitamin, valamint levelének magas az ásványi anyag tartalma (vas, magnézium, mangán, kácium, kobalt, cink, szelén). Levelében található allicin miatt, antibiotikus hatású, emiatt jól használható gyomor és bélfertőzések kezelésére. Jó hatással van a szív és az érrendszeri betegségekre, mivel koleszterin és vércukorszint csökkentő hatással is rendelkezik. Levelét tartalmazó teakeverék vérnyomáscsökkentő hatású. Sötétzöld színű levelében sok klorofill található, ami kitűnő antioxidáns.

Gyógyászati célra felhasználható a medvehagyma szárítmány (medvehagyma por) vagy tinktúra formájában. Ajánlatos tinktúrát készíteni belőle, mert így megőrzi beltartalmi értékeit, kevésbé csökken a hatóanyag tartalma, ezen kívül az év minden napján hozzáférhető.

Kevésbé ismert méhészeti jelentősége. Korán nyíló fehér virágzata kitűnő méhlegelő.  A különleges aromájú medvehagyma méz a friss növényhez hasonló beltartalmi értékekkel rendelkezik.

 

Jöhet egy kis okoskodás a medvehagymáról?

A medvehagyma az egyszikűek osztályán belül a hagymafélék családjába tartozik. Jellemző élőhelye a páratelt környezetű, szerves anyagban gazdag talajú lomberdők, szurdok erdők és patakokat kísérő puhafás ligeterdők. Természetes élőhelye a Dunántúlon jellemző, az Alföldről az erősödő kontinentális hatás miatt kiszorul. A medvehagyma jellemzően Közép-Európai elterjedésű faj, a mediterrán vidékeken, és az erdei fenyvesek élőhelyén már nem fordul elő. Érdekesség, hogy Észak-Amerikában özöngyomként tartják számon. Ázsiában már 4000 éve ismerik, mint gyógynövényt és Magyarországon is régóta használják.

 

Tudtad hogy milyen nép nevei vannak a medvehagymának?

A medvehagymát régiesen a következőképpen hívják: sajamás, sarima, poszhagyma.

 

Számos országban a túlzott mértékű szedés miatt védetté nyilvánították (pl: Németország, Svájc, Ukrajna), hazánkban jelenleg nem áll semmilyen természetvédelmi oltalom alatt. Igaz, hogy természetes élőhelyén tömegesen fordul elő összefüggő gyepet alkotva, mégis a túlzott mértékű gyűjtés egyre nagyobb veszélyt jelent a meglévő állományra. A Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi hivatalhoz tonnában mérhető mennyiségű gyűjtési kérelmek érkeznek, amelynek nagy része exportra kerül.

 

Mire figyelj a gyűjtésekor?

A fogyasztók egyre szélesebb körében ismertté vált jótékony hatása és változatos felhasználási lehetősége miatt a medvehagyma napjainkban egyre keresettebb növény. Természetes előfordulási helyén a tapasztalatlan gyűjtők könnyen összetéveszthetik a medvehagymát a májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis), melynek levele hasonló hozzá. Megkülönböztetés alapjául szolgál, hogy a medvehagyma levele és minden más növényi része erős fokhagymaillatot áraszt. A gyöngyvirág levelei húsosabbak, szélesebbek, fonákán, pedig három hangsúlyos ér látható. A gyöngyvirág minden része mérgező, virágzás után harang alakú virágait már könnyen el lehet különíteni a medvehagyma végálló, ernyős virágzatától. A medvehagyma könnyen összetéveszthető az őszi kikericcsel is (Colhicum autumnale), azonban a kikerics élőhelyében eltér a medvehagymától, ugyanis kizárólag füves réteken és napos mezőkön jelenik meg.

 

A medvehagyma szedése 

A medvehagyma szezonális növény, csupán 2-3 hónapig nő április és június között. A leveleket érdemes virágzás előtt leszedni, ugyanis akkor a legízletesebbek, és ilyenkor a legmagasabb a szárazanyagtartalmuk. A virágzás kezdetekor a levelek hanyatlásnak indulnak. Szedéskor egy tőről csak a levelek felét érdemes leszedni, így a növénynek marad energiája szaporodni, és magot érlelni, ami segíti az állomány fejlődését. Így óvhatjuk a medvehagyma állományunkat gyűjtés során.

 

Orsi

Kedves Vásárlónk!

Technikai okok miatt átmenetileg nem tud rendelést leadni. Kérjük adja meg nevét, e-mail címét, hogy emlékeztetőt küldhessünk, amint újra online elérhetők termékeink.

Üdvözlettel,
Négyházmajor

Köszönjük érdeklődését. Amint újra elérhetők termékeink, jelentkezünk. Üdvözlettel, Négyházmajor csapata

Valamilyen hiba történt, kérjük próbálja újra.

Az itt megadott e-mail címet kizárólag értesítés küldése céljából fogjuk használni. Nem hírlevél feliratkozás.