Miért pont libát eszünk Márton napkor?
Márton naphoz számos népi babona, hiedelem kötődik. Az egyik szerint „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Hogy miért éppen a libára esett a választás? A Márton napi lakoma eredete régi időkre nyúlik vissza. Márton napkor ünnepelték a gazdasági munkálatok végét, az urak ekkor fizették ki a cselédeiket. Mivel az évben először ekkor vágták le a hízott libákat, így nem volt ritka, hogy fizettség mellé egy – egy libát is kaptak, amit aztán ízesen el is készítettek. Mindemellett a Márton nap az adventi nagyböjt előtti utolsó nap, amikor a jóízű falatozás megengedett.
A kreatív séf által megálmodott ízharmónia
Az általunk megálmodott doboz tartalommal a Márton napi bőséges lakomák hangulatát csempésszük az otthonodba. Nézzük, milyen ízélmények várnak Rád. Előételként egy tradicionális libamáj terrine körte raguval nyitja a sort, illetve egy libatöpörtyűkrém roppanós zöldség pickle-el, ami mellé csak egy jó kenyeret kell beszerezned. Ezt követi a főételnek szánt libacomb, ami mellé dukál a hagyományos párolt káposzta és a hagymást tört burgonya. A desszert egy igazi műalkotás, a hagyományos lúdláb tortának egy általunk általunk pohárra komponált változata: csokoládéban kimártott, meggy sziruppal áztatott mandulalisztes piskóta lakik a belga csoki mousse közepében. Tetején csokoládé “föld”, házi meggy kompót és egy meglepetés elem: roppanós kakaóvaj burokba bújtatott meggy gél, amit porított meggyben hempergettünk meg. A francia habcsókok pedig kiegészítik az előbb felsoroltakat.
Mindez az ízkavalkád macera nélkül, 2 perc előkészülettel kerül az asztalra. Nem viccelünk, a főételnek szánt sült libacomb és a mellette található pecsenyelé már csak melegítést igényel, így garantált a tökéletes végeredmény! Egy jó pohár újborral mennyei ünnepi ebédet vagy vacsorát készíthetsz egy szempillantás alatt!