A nyár slágere: kovászos uborka

Mi nem tudjuk elképzelni a nyári bográcsozásokat, vagy egy jó sült halat kovászos uborka nélkül. Te is így vagy vele? Akkor a következő sorok hasznosak lesznek számodra, ugyanis körbejárjuk a kovászos uborka készítését és a kovászolás eljárását.

A kovászolás tulajdonképpen egy olyan erjesztési folyamat, ahol élesztőgombák, ecet és tejsavbaktériumok szaporodnak el, amik szépen megsavanyítják a zöldségeinket. Fontos azt a különbséget megemlíteni, hogy a fermentálással ellentétben itt nem egy légmentesen lezárt közegről van szó, mint mondjuk a savanyú káposztánál. Így az erjedéshez magasabb hőmérséklet és rövidebb idő kell.

A kovászolás lényege, hogy 2%-os sóoldatba tesszük a zöldségeket, meleg helyre tesszük, hogy az erjedési folyamat minél hamarabb beinduljon és minél hamarabb vége bemenjen.

Nézzük részletesen, hogy is néz ki ez. Mindennek az alapja, hogy készítünk egy 2%-os sóoldatot, tehát 1 liter vízhez 20 gramm sót teszünk. Fontos, hogy ne jódozott sót használjunk, ugyanis a jód és az erjesztő gombák és baktériumok nem szeretik egymást, így a jód lassítja a számunkra kedvező érési folyamatot.

A legpraktikusabb, ha egy 5 literes befőttes üveget használunk, ami könnyen tisztítható és saválló.

5 literes üveghez való mennyiségek:

  • 2,5 kg uborka
  • 1,5 l víz
  • 30 g só
  • Csokor kapor (opcionális)
  • 4-5 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • Egy szelet kenyér

 

A zöldségeknél a legfontosabb, hogy a lehető legfrissebb állapotukban kerüljenek a befőttes üvegbe, mert így lesznek roppanósak a kovászolás végére. Tehát a piacról már egyenesen mehetnek is az üvegbe. Kovászolhatunk cukkinit, vagy zöldbabot esetleg káposztát is.

Ha uborkát szeretnénk kovászolni, akkor vágjuk le a végeit és hosszanti irányba vágjuk be mindkét oldalról, hogy a végeit nem vágjuk át. A zöldbabnak vágjuk le a végeit, a káposztát pedig gyaluljuk le, vagy vágjuk vékony csíkokra.

Innentől kezdve a fantáziánkra van bízva, hogy milyen ízesítőt szeretnénk használni. A legyakoribbak a kapor, fokhagyma, torna, feketebors, de aki bevállalós az megpróbálkozhat thai citromfűvel is, vagy bármilyen fűszerrel.

Az üvegbe szorosan ültessük bele az uborkákat, vagy a választott zöldséget, tegyük bele az ízesítőket, öntsük fel a sóoldattal, a tetejére tegyünk egy szelet kenyeret, az üvegre egy kistányért, és már mehet is a melegre.

Jó tanács, tegyünk egy tányért az üveg alá, mert az erjedés hatására a lé egy része ki fog bugyogni az üvegből.

Fontos, hogy a sóoldat teljesen lepje el a zöldségeket és a kenyeret. 1-2 nap után a kenyeret le lehet venni róla, ha kell akkor a sóoldatot pótolni kell.

3-4 nap alatt el is készül a savanyúság.

Extra tipp, nem kell megvárni, hogy a napon 100%ban elkészüljön a savanyúságunk, egy kicsit hamarabb is áttehetjük a hűtőszekrénybe. Az érés folytatódik tovább, így is nagyobb az esélye annak, hogy roppanós marad a zöldség a végére.

Számomra a legfinomabb kovászos uborka valódi kovászos kenyérrel készül.

Gluténérzékenyek csinálhatják nyers krumplival is, a folyamat úgy is tökéletesen végbemegy.

Kedves Vásárlónk!

Technikai okok miatt átmenetileg nem tud rendelést leadni. Kérjük adja meg nevét, e-mail címét, hogy emlékeztetőt küldhessünk, amint újra online elérhetők termékeink.

Üdvözlettel,
Négyházmajor

Köszönjük érdeklődését. Amint újra elérhetők termékeink, jelentkezünk. Üdvözlettel, Négyházmajor csapata

Valamilyen hiba történt, kérjük próbálja újra.

Az itt megadott e-mail címet kizárólag értesítés küldése céljából fogjuk használni. Nem hírlevél feliratkozás.