A nyár slágere: kovászos uborka

Mi nem tudjuk elképzelni a nyári bográcsozásokat, vagy egy jó sült halat kovászos uborka nélkül. Te is így vagy vele? Akkor a következő sorok hasznosak lesznek számodra, ugyanis körbejárjuk a kovászos uborka készítését és a kovászolás eljárását.

A kovászolás tulajdonképpen egy olyan erjesztési folyamat, ahol élesztőgombák, ecet és tejsavbaktériumok szaporodnak el, amik szépen megsavanyítják a zöldségeinket. Fontos azt a különbséget megemlíteni, hogy a fermentálással ellentétben itt nem egy légmentesen lezárt közegről van szó, mint mondjuk a savanyú káposztánál. Így az erjedéshez magasabb hőmérséklet és rövidebb idő kell.

A kovászolás lényege, hogy 2%-os sóoldatba tesszük a zöldségeket, meleg helyre tesszük, hogy az erjedési folyamat minél hamarabb beinduljon és minél hamarabb vége bemenjen.

Nézzük részletesen, hogy is néz ki ez. Mindennek az alapja, hogy készítünk egy 2%-os sóoldatot, tehát 1 liter vízhez 20 gramm sót teszünk. Fontos, hogy ne jódozott sót használjunk, ugyanis a jód és az erjesztő gombák és baktériumok nem szeretik egymást, így a jód lassítja a számunkra kedvező érési folyamatot.

A legpraktikusabb, ha egy 5 literes befőttes üveget használunk, ami könnyen tisztítható és saválló.

5 literes üveghez való mennyiségek:

  • 2,5 kg uborka
  • 1,5 l víz
  • 30 g só
  • Csokor kapor (opcionális)
  • 4-5 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • Egy szelet kenyér

 

A zöldségeknél a legfontosabb, hogy a lehető legfrissebb állapotukban kerüljenek a befőttes üvegbe, mert így lesznek roppanósak a kovászolás végére. Tehát a piacról már egyenesen mehetnek is az üvegbe. Kovászolhatunk cukkinit, vagy zöldbabot esetleg káposztát is.

Ha uborkát szeretnénk kovászolni, akkor vágjuk le a végeit és hosszanti irányba vágjuk be mindkét oldalról, hogy a végeit nem vágjuk át. A zöldbabnak vágjuk le a végeit, a káposztát pedig gyaluljuk le, vagy vágjuk vékony csíkokra.

Innentől kezdve a fantáziánkra van bízva, hogy milyen ízesítőt szeretnénk használni. A legyakoribbak a kapor, fokhagyma, torna, feketebors, de aki bevállalós az megpróbálkozhat thai citromfűvel is, vagy bármilyen fűszerrel.

Az üvegbe szorosan ültessük bele az uborkákat, vagy a választott zöldséget, tegyük bele az ízesítőket, öntsük fel a sóoldattal, a tetejére tegyünk egy szelet kenyeret, az üvegre egy kistányért, és már mehet is a melegre.

Jó tanács, tegyünk egy tányért az üveg alá, mert az erjedés hatására a lé egy része ki fog bugyogni az üvegből.

Fontos, hogy a sóoldat teljesen lepje el a zöldségeket és a kenyeret. 1-2 nap után a kenyeret le lehet venni róla, ha kell akkor a sóoldatot pótolni kell.

3-4 nap alatt el is készül a savanyúság.

Extra tipp, nem kell megvárni, hogy a napon 100%ban elkészüljön a savanyúságunk, egy kicsit hamarabb is áttehetjük a hűtőszekrénybe. Az érés folytatódik tovább, így is nagyobb az esélye annak, hogy roppanós marad a zöldség a végére.

Számomra a legfinomabb kovászos uborka valódi kovászos kenyérrel készül.

Gluténérzékenyek csinálhatják nyers krumplival is, a folyamat úgy is tökéletesen végbemegy.

Köszöntünk a Négyházmajor megújult oldalán. A nagy érdeklődésre való tekintettel egyes termékeink mostantól országszerte elérhetők.

X